Lagar & regler för däck

Det finns några viktiga regler angående däck som är bra att hålla koll på för att du ska kunna framföra ditt fordon på ett säkert sätt och slippa dryga böter. Här nedan kan du se vilka tider som gäller för vinter- och sommardäck samt mönsterdjup med mera.

Viktiga datum för däckbyte att komma ihåg

1 december – 31 mars – Vinterdäck (dubbdäck eller friktionsdäck) krävs vid vinterväglag.
1 oktober – 15 april – Dubbdäck tillåtna.
Övrig tid – Dubbdäck tillåtna endast vid vinterväglag.

Mönsterdjup

Reglerna för mönsterdjup varierar beroende på väglag och tid på året. Har nedan ser du vilket mönsterdjup som gäller vid olika väglag.

Vid sommarväglag ska däcken ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. På fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm för att ge bra fäste.

Vid vinterväglag (1 december–31 mars) ska du använda vinterdäck. Mönsterdjupet ska vara minst 1,6, 3 eller 5 millimeter beroende på fordon. I tabellen nedan hittar du vilket mönsterdjup som gäller för olika fordon.

Fordon Mönsterdjup
Lätta fordon och personbilar* 3 mm
Tunga bilar** 5 mm
Tunga släpvagnar*** 1,6 mm

* Personbil klass I, lätt lastbil, lätt buss och husbil med en totalvikt på max 3,5 ton inkl. släp som dras efter dessa fordon.
**Lastbil, buss och personbil klass II med totalvikt över 3,5 ton.
*** Släpvagnar med totalvikt över 3,5 ton.

Vanliga frågor

Vilket är det minsta lagliga mönsterdjupet?

Lagen kräver att vinterdäcken ska ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att de ska vara godkända. För sommardäck gäller 1,6 mm, men 3 mm rekommenderas för blött väglag.

Vad gäller för dubbdäck?

Från 1 oktober till 15 april är det tillåtet att köra med dubbdäck oavsett väglag. Dubbdäck är dessutom tillåtna under andra perioder om det råder vinterväglag.
Det finns dock undantag där dubbdäck är helt förbjudna. Det gäller t ex vissa gator i Stockholm samt vissa länder i Europa.

Vad gäller för friktionsdäck?

Dubbfria vinterdäck kallas även ”friktionsdäck” eller ”året runt-däck” vilket förklarar vad som gäller. Friktionsdäck är tillåtna året runt. Byt dock gärna till sommardäck när den kalla perioden är över, då friktionsdäck inte är optimala under den varma årstiden. De slits snabbare än sommardäck och har sämre vägegenskaper, framför allt på blöta vägar.

Under perioden 1 december till 31 mars MÅSTE du använda vinterdäck där vinterväglag råder.

Vad räknas som vinterväglag?

Transportstyrelsens definition säger att det ska finnas ”snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen”. I slutändan är det polisen som avgör om vinterväglag kan anses råda på en viss plats.

Finns det undantag för vinterdäck?

Om det sker utan fara för trafiksäkerheten kan du köra utan vinterdäck i några speciella situationer, bland annat om du:

– Provkör en bil
– Kör till och från bilbesiktningen, kortaste vägen
– Bogserar bilen till en verkstad

På Transportstyrelsens hemsida kan du se vilka regler som gäller.

Vad gäller för sommardäck?

Enligt lag måste du byta till sommardäck senast 15 april. Men det gäller bara om det inte råder vinterväglag där du ska köra. Om väglaget kräver det så får du använda vinterdäck även senare på våren.

Perioden 1 december till 31 mars får du inte köra med sommardäck om det är halt eller finns risk för halka.